Hell's gate en ... Art Deco - Reisverslag uit Napier, Nieuw Zeeland van Jaap & Annet Gerkes - WaarBenJij.nu Hell's gate en ... Art Deco - Reisverslag uit Napier, Nieuw Zeeland van Jaap & Annet Gerkes - WaarBenJij.nu

Hell's gate en ... Art Deco

Door: Jaap en Annet

Blijf op de hoogte en volg Jaap & Annet

25 November 2010 | Nieuw Zeeland, Napier

We lagen er vroeg in, maar om 01:15 uur werden we klaarwakker van een loeiende sirene. Tsunami alarm? Brand?
Later bleek er een brandje in de volgende baai geweest te zijn...
Bij veilige terugkeer van de brandweerploeg wordt het alarm kort gegeven, wat een leuke gewoonte.

Vanaf half zeven worden we weer wakker gemaakt, maar nu van de schreeuwende kinderen die al een spel aan het doen zijn. Gezellig vroeg.

Vroeg happen en door naar Rotorua voor wat vulcanisch geweld/geneuzel.
We stoppen vlak voor de stad bij Hell's Gate. Een thermisch hete stoom en (hete) modder reservaat, het enige in NZ nog in handen van Maori's. Voor hun is het een belangrijke historische plek. We wandelen tussen allerlei poelen en stoomgaten door en overal ruik je de zwavel (rotte eieren) en zie je wolken stoom en bubbels. Overal borrelt het en de meeste poeltjes zijn tussen de 60 - 110 graden Celsius (boven de 100? ja dat kan Jop/Jacques!).
Bij de ingang kun je ook een heus modderbad nemen, toch maar niet gedaan want we hadden net heerlijk gedoucht.

Verder gereden naar Taupo, door een mooi vulkanisch landschap met in de verte een hoge besneeuwde bergtop / vulkaan (mount Doom). Ook passeren wij diverse schitterende meren, helderblauw of diepgroen van kleur.

Vanaf Taupo door naar Napier, volgens de vele boekjes is dit stadje zooooooo Art Deco.
Om er te komen eerst over een lange heuvelachtige weg (140 km) waaraan geen enkel stadje lag, hoogstens een enkele Tui voor de koffie.
Veel bomen, gekapte velden, nieuwe aanplant, waanzinnig veel dood vogeltje (gele brem) en zo nu en dan een grote farm met heul veul koeien.

Ook zagen we onderweg hele typische wolken, futuristische vormen (volgens Annet). Verder een strak blauwe lucht, de rest van de dag.
Om 16:00 uur streek ons spaceship neer op Kennedy Park in Napier.
Twee nachtjes geboekt want we willen morgen naar Cape Kidnappers wandelen.

Na een wc inspectie even omgekleed en lopend naar het zooooooo Art Deco centrum. Na een aardbeving in 1931 is de gehele stad opnieuw opgebouwd in Art Deco stijl.
Het was erg rustig in de stad en op het strand mochten we nog even in een simulator van de reddingbrigade een drenkeling virtueel proberen te redden. Dat liep in beide gevallen voor de knappe (en domme) jongeman niet goed af... wel lachen.

Op advies van de jongedame bij de simulator lekker gegeten bij GMK op de hoek. Roasted Pork, niet slecht. Toetje Sticky Date, helemaal niet slecht.

Na 2 biertjes zag Jaap pas hoe zoooooooo Art Deco het stadje wel niet was. Tot diep in de nacht hebben we hierover doorgefilosofeerd.

Jaap vond het kleine fototoestel zomaar terug... goed weggestopt in een vakje van Annet's rugzak (vrouwen kunnen dus niet zoeken).
Nu kunnen we dus ook filmpjes maken.